Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08 22:32 - ТРОЯ - ИСТОРИЯ, ОТКРИТА ОТ МИТА
Автор: stiraks Категория: История   
Прочетен: 283 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През мрачните векове (XI-IX в. Пр. Н. Е.), Дошли, скитащи певци се скитали по пътищата на Гърция. Те бяха поканени в къщи и дворци, почерпени на масата до домакините, а след храненето гостите се събраха да слушат истории за богове и герои. Певците рецитираха хексаметри и свиреха заедно с лирата си. Най-известният от тях беше Омир. Той се смята за автор на две епични поеми - „Илиада“ (за обсадата на Троя) и „Одисея“ (за завръщането от кампанията на царя на гръцкия остров Итака Одисей), докато много литературни критици са съгласни, че самите стихотворения са създадени повече от един век и са следи от различни епохи. Дори в древността за Омир не се знаеше почти нищо. Говореше се, че той идва от остров Хиос и е сляп. спори за правото да бъде наричан негова родина. Учените смятат, че Омир е живял около 850-750г. Пр.н.е. д. По това време стиховете вече са се оформили като неразделни литературни произведения.  

Омир разказа как град Троя е бил разрушен от ахейците след години на обсада. Войната е причинена от отвличането на съпругата на спартанския цар Минелай Елена от троянския принц Парис. Случи се така, че три богини - Хера, Атина и Афродита - попитаха младежа кой е най-красивият от тях. Афродита обещала на принца любовта на най-красивата жена в света, ако той я повика. Парис призна Афродита за най-красивата, а Хера и Атина се възмущаваха срещу него.

Най-красивата жена живееше в Спарта. Тя беше толкова красива, че всички гръцки царе искаха да се оженят за нея. Елена избра Менелай, брат на Агамемнон, цар на Микена. По съвет на Одисей всички бивши ухажори на Елена се заклеха да помогнат на Менелай, ако някой се опита да му отнеме жена. След известно време Париж отиде в Спарта по работа. Там той срещна Елена и избухна в страст, а Афродита му помогна да завладее сърцето на кралицата. Влюбените избягали в Троя под закрилата на бащата на Парис, крал Приам. Спомняйки си клетвата, микенските царе, водени от Агамемнон, се събраха в поход. Сред тях бил най-смелият Ахил и хитрият Одисей. Троя беше мощна крепост и не беше лесно да я щурмуваме. Десет години ахейската армия стоеше под стените на града и не постигна победа. Защитата беше водена от най-големия син на Приам Хектор, смел войн, който се радваше на любовта на своите съграждани.

 

Накрая Одисей измисли трик. те построили огромен дървен кон, в корема на който се криели войниците. Конят беше оставен до стените на града и те самите предизвикателно отплаваха вкъщи на кораби. Троянците вярваха, че врагът е напуснал, и завлякоха коня в града, радвайки се на такъв необичаен трофей. През нощта войниците, скрили се в коня, излязоха, отвориха градските врати и пуснаха другарите си в Троя, които, както се оказа, неусетно се върнаха към градските стени. Троя падна. Ахейците убили почти всички мъже и завели жени и деца в робство.

Съвременните учени смятат, че Троянската война се е състояла през 1240-1230г. Пр.н.е. д. Истинската му причина може да бъде търговското съперничество между Троя и съюза на микенските царе. В древни времена гърците са вярвали в истинността на митовете за Троянската война. Всъщност, ако делата на боговете бъдат премахнати от „Илиада” и „Одисея”, стихотворенията изглеждат като подробни исторически хроники.

 

Омир дори разказва дълъг списък с кораби, тръгнали на поход срещу Троя. Историците от 18-19 век гледат на случая по различен начин, за тях Илиада и Одисея са литературни произведения, чийто сюжет е измислен от началото до края.

Само разкопките на германския археолог-любител Хайнрих Шлиман биха могли да обърнат това предубедено мнение. Той беше убеден, че героите на Омир са истински исторически личности. От детството си Шлиман дълбоко преживява трагедията на Троя и мечтае да намери този мистериозен град. Син на пастор, той се занимаваше с бизнес дълги години, докато един ден спести достатъчно пари, за да започне разкопки. През 1871 г. Шлиман се отправя към северозападната част на полуостров Мала Азия, до района, който в древността е бил наричан Троада, където според инструкциите на Омир се е намирала Троя. Гърците също го наричат u200bu200bИлион, откъдето идва и името на поемата - Илиада. През XIX век. тези земи са принадлежали на Османската империя. След споразумение с турското правителство, Шлиман започва разкопки на хълма Хисарлик, чието географско положение съответства на описанието на Омир. Късметът му се усмихна. Хълмът скривал руините не на един, а на девет града, замествайки се един друг в продължение на двадесет века.

 

Шлиман провежда няколко експедиции до Хисарлик. Четвъртият беше решаващ. Омирова Троя, археологът счита селището, разположено във втория слой от дъното. За да стигне до него, Шлиман трябваше да „разруши“ останките на поне още седем града, които съхраняваха много ценни находки. Във втория слой Шлиман открива Скеанската порта, кулата, на която Хелън показва на Приам гръцките генерали.

Откритията на Шлиман шокираха научния свят. Нямаше съмнение, че Омир е разказал за действителната война, която продължава. Продължаването на разкопките на професионални изследователи обаче даде неочакван резултат: градът, който Шлиман прие за Троя, е хиляда години по-стар от Троянската война. Същата същата Троя, ако, разбира се, беше тя, Шлиман „хвърли“ заедно със седемте горни слоя. Твърдението на археолог-аматьор, че той „гледа Агамемнон в лицето“ също беше погрешно. Хората, които са живели няколко века преди Троянската война, са били погребвани в гробовете.

 

Но най-важното е, че находките показват, че тя е далеч от добре познатата гръцка архаика от Илиада и Одисея. Тя е по-стара, много по-висока в развитие и много по-богата. Омир пише стиховете си пет до шест века след смъртта на микенския свят. Той дори не можеше да си представи дворци с водопроводи и стенописи, в които работеха хиляди роби. Той показва живота на хората такъв, какъвто е станал по негово време, след нашествието на дорийските варвари.

Царете на Омир живеят малко по-добре от обикновените хора. Дървените им къщи, заобиколени от палисада, имат глинен под и таван, покрит със сажди. На прага на двореца на Одисей мирише купчина тор, върху който лежи любимото му куче Аргус. Младоженците на Пенелопа сами колят и пресни животни по време на пиршества. Царят на приказно богатите хора на фекианците, Алкина, има „петдесет неволни ръкоделици“, които мелят брашно, и петдесет тъкачи. Дъщеря му Навсекая и нейните приятели се мият на морския бряг. Пенелопа тъче и тъче с камериерките. Животът на омировите герои е патриархален и прост. Самият баща на Одисей Лаерт обработва земята с мотика, а царевич Парис пасе стада в планините, където среща три спорещи богини ...

 

Противоречията около разкопките в Троя все още продължават. Шлиман намери ли този град? Благодарение на откриването и четенето на документи от архивите на хетските царе е известно, че тези хора са търгували с Троя и Илион. те ги познаваха като два различни града в Мала Азия и наричаха Труис и Вил. Както и да е, в резултат на разкопките на прибързан и не твърде внимателен аматьор, светът за първи път се запозна с микенската култура. Тази цивилизация засенчи със своя блясък и богатство всичко, което се знаеше по-рано за ранната история на Гърция.

Троя, подобно на Троянската война, са легендарни места и събития в световната история и култура, но къде е тази Троя? Градът е бил унищожен от гърците през XII век пр. Н. Е. И следите от местоположението му са се загубили с течение на времето. Но я намериха на територията на съвременна Турция ...

 

Друг въпрос, който притесняваше учените, беше името на главния град в тази държава. Троя най-вероятно е била името на региона или държавата, а столицата, в стените на която е бил монтиран троянският кон, най-вероятно е имала различно име - Илион. За времето си Троя е била доста силна държава и е влизала в отношения със съседите си, включително хетите, вероятно с древните египтяни и други народи. От тях се появиха и други имена на страната и града - Скамандър, Дардания, Вилуса, Таруиш и др.

 

Първият, който започва разкопките на мястото на предполагаемата Троя, която изследователите търсят почти по целия свят, през 1871 г. Хайнрих Шлиман, археолог любител. След известно време той намери точно тази Троя на хълма Хисарлик.

 

Днес Троя си струва да се търси на 7 километра от турското Чинаккале - най-тясната точка на пролива Дарданели. Това е около 5 часа път с кола от Истанбул. Градът има собствено летище, но обикновено туристите купуват автобусни екскурзии там или отиват с редовни автобуси.

 

За съжаление в наши дни може да се види малко; на мястото на Троя няма да видите дворци, храмове, гигантски театри и други древни предмети. Най-добре запазените стени тук са стени от различни епохи, както и отделни предмети и елементи. Троя в плана си е била кръгла и се е състояла от централна част - цитадела, където е бил дворецът на владетеля. Извън стените на цитаделата имаше къщи на по-прости граждани. Те от своя страна също бяха зад стената. Градът беше разположен на хълм и лежеше като че ли на тераси.

Разкопките на Шлиман бяха доста повърхностни, истинските резултати бяха дадени от по-късни разкопки, които разкриха цялата история на древна Троя. Оказа се, че Троя или Илион е един от най-древните градове в света. На мястото на града са намерени 9 слоя от различни епохи, последният от които завършва с управлението на Рим. Първите хора обаче започнали да живеят на това място през неолита, тоест преди около 10 хиляди години.

 

Първото селище с глинени къщи се е появило тук преди около 5000 години, това е така наречената Троя I. Предполага се, че тя е загинала по време на пожар. Троя I е заменена по времето на пирамидите от Троя II - много по-развито селище с мощни защитни стени. Но дори този период от историята на града завърши с пожар. След него в продължение на 400 години до 1900 г. пр. Н. Е. са били една след друга Троя III-IV-V, но те не са представлявали особен интерес. На сайта на Троя сега има много предмети от този период.

 

През XII век гърците печелят войната и разрушават града. И впоследствие всичко, което остана, беше пленено от фригийците. През X век настъпва времето за Троя VIII, обитавана от гърците. Известно е, че по време на съществуването му тук е дошъл самият цар Ксеркс, който е заколил голям брой говеда в чест на героите на Троя. В средата на 4 век градът е окупиран от балканските гърци, а след това и от римляните, които се смятат за потомци на троянците. Това се превърна в VIII слой от историята на Троя. Историята на Троя завършва през IV век, когато морето се оттегля и градът губи стратегическото си значение като град, който защитава входа на Мраморно море, а след това и Черно море. Тази роля преминава във Византия, която по-късно става Константинопол.

Богат снимков материал в линка.

https://monster-evo.ru/bg/angel-hranitel/chem-znamenit-drevnegrecheskii-gorod-troya-gde-nahoditsya-troya-troya---istoriya/
Гласувай:
4
01. stiraks - Търся линкове за мирмидонците на Ахил
05.08 22:36
Ще съм благодарен, ако някой знае такива да ги постне в коментарите.
цитирай
2. tonsun - https://www.bghistory.info/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%85%D0
06.08 21:40
http://chronologia/bl/blgary_antichna_svjat/02_trojanska_vojna.html

https://m.erepublik/en/article/2516231


https://debati/ahil-nay-brutalniat-voyn-v-gratskata-mitologia/

https://www.academia/21325101/%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B9_%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stiraks
Категория: Лични дневници
Прочетен: 121659
Постинги: 275
Коментари: 1107
Гласове: 258
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930