Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2021 21:16 - Президентството на Джордж Оруел - „1984“ е тук
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1156 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.06.2021 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Президентството на Джордж Оруел - „1984“ е тук

4 юни 2021 г. Рус Зима Статии от Russ Winter , бизнес , култура , политика , американски новини , статии от Winter Watch 

https://www.winterwatch.net/2021/06/the-prescience-of-george-orwell-1984-is-here/?fbclid=IwAR0DR0p1OSdOHG4YzoG-ZwfMASxzJtlwP_fliIlM9g-cEweCrd3C7S_NDUo

image

АзАко сте чели измисления роман на Джордж Оруел „1984“, когато сте били млади, сега е подходящ момент за втори поглед. Езикът на „1984“ е от особена полза. Книгата е може би най-приложима за изследването на връзката между нюансирания език и мисълта, а начинът, по който нечестният, неточен език води до разбиване на идентичността и способността за независимо разсъждение. Любопитното е, че първоначално Оруел планира да озаглави книгата „Последният човек в Европа“.

Оруел демонстрира удивителна предубеденост, когато пише книгата си за света на карикатурите и клоуните, на който сме свидетели днес.

Чрез създаването на безсмислен жаргон, наречен  нов говор “, който се разбира само от малкото работници, които го използват, какистокрацията на Syndicate на престъпността ограничава потенциала за комуникация. Когато новговор става единственият говорим език, контролът на какистокрацията над населението става пълен и абсолютен

Newspeak не съдържа отрицателни термини. Например, единственият начин да изразите значението на „лошо“ е чрез думата „недобър“. Нещо изключително лошо се нарича „двойно плюс недобро.“ Newspeak е проектиран да премахне дори  възможността за бунтовни мисли - думите, с които такива мисли могат да бъдат артикулирани, са елиминирани от езика.

Обвиненията в „реч на омразата“ са продължение на изключването на критични коментари срещу скритите и явни програми на Синдиката на престъпността.

„ Добромислещият “ е нова дума, която означава „естествено ортодоксална, неспособна да мисли лоша мисъл“.

В крайна сметка игнорирането на негативното и лошото е продължение на солипсистката измама на Ню Ейдж и е основно неморално поведение.

„Двойното мислене“ е способността да се държат две напълно противоречиви мисли едновременно, като се вярва, че и двете са верни. В книгата на Оруел двойното мислене е от решаващо значение за успеха на какистокрацията, тъй като подкрепя наложената от държавата практика на езиков контрол или нов говор.

„Oldspeak“ е нормална употреба на английски, за разлика от техническия или пропагандисткия език. Това е невероятно често и се използва заедно със заблудени аргументи. Понякога се обръщам към речник, за да видя колко думи са умишлено променени или създадени за целите си. Речникът е полезен и за внимателно анализиране на думите.

Особеностите на newspeak правят невъзможно превеждането на повечето по-стари английски (oldspeak) текстове. По този начин държането на oldspeak е ключово за придържането на авторитарните последователи и краката на хората от пижамата до огъня.

„Duckspeak“ е термин, който означава „да се шарка като патица“ (буквално значение) или „да се говори, без да се мисли“. Duckspeak може да бъде добър или „недобър“ (лош) в зависимост от това кой говори и дали това, което казват, е в съответствие с идеалите на Big Brother.

„Мислено престъпление“ е оруелски неологизъм, използван за описване на незаконна мисъл. Мисловното престъпление е престъпното деяние на задържане на неизказани убеждения, преценки или съмнения, които се противопоставят или поставят под съмнение Ingsoc.

Цитат от книгата: „В крайна сметка ще направим мисловното престъпление буквално невъзможно, защото няма да има думи, които да го изразят.“

Прочетете „Технология за контрол на ума, която работи усилено“

„Facecrime“ е концепция, при която изражението на лицето, за което се знае, че е отражение на мислите му, може да бъде нарушение на закона, ако тези изрази се тълкуват като подривни или неодобряващи управляващата какистокрация.

„2 + 2 = 5“ е очевидно фалшива догма, в която може да се изисква да вярва.

„Групово мислене“  е психологически феномен, който се случва в група хора, при който желанието за хармония или съответствие в групата води до ирационален или дисфункционален резултат от вземането на решения.

Прочетете „Грегъри Бейтсън: Господарят на двойната обвързана черна пропаганда“

„The Thinkpol“ използва криминална психология и вездесъщо наблюдение (телеекрани, микрофони, доносници), за да търси, открива, следи и арестува всички граждани на Океания, които биха могли да извършат мисловно престъпление, което би оспорило властта на статуквото на Синдиката на престъпността и режима на какистокрацията (известен още като Big Brother).

Прочетете „Джереми Бентам: британско-елитарен агент и странен псевдоинтелектуален кръстник на утилитаризма“

„Съпротивата“ е един от критичните въпроси на „1984 г.“ Има ли изобщо реална организирана съпротива? Или всичко е фасада? Подземното съпротивително движение, известно като Братството и ръководено от един Емануел Голдщайн, е предимно cointelpro. Голдщайн е просто символична фалшива опозиция.

„Теория и практика на олигархичния колективизъм“: Разделяй и владей хегелианската диалектика - подривна книга, която обяснява идеологии, които са практически идентични, а общественото невежество за този факт е наложително, за да могат да продължат да вярват в противното.

image

„Ingsoc s“ е измислената политическа партия на тоталитарното правителство на Океания. Глибли О"Брайън обяснява на Смит:

Знаем, че никой никога не отнема властта с намерението да се откаже от нея. Властта не е средство, а цел. Човек не установява диктатура, за да осигури революция; човек прави революцията, за да установи диктатурата. Обектът на преследване е преследване. Обектът на изтезанията е изтезание. Обектът на властта е властта.

Ingsoc представя солипсистката и нихилистична гледна точка, че Вселената и всички знания, значение и ценности съществуват само в колективния ум на Партията (известен още като Престъпния синдикат). Реалността е това, което партията казва, че е.

Солипсизмът на практика е манталитет и управление от хора като Израел Кийс, убийците на Коламбина, Синовете на Сам и Тед Бънди. Този манталитет на сериен убиец смята, че знанието за каквото и да било извън собствения ни ум не е сигурно. Външният свят не може да бъде познат и може да не съществува извън ума. Като метафизична позиция заключението на солипсизма е, че светът и другите умове всъщност не съществуват. В тази екстремна позиция солипсистът вярва, че е единственият истински авторитет.

Прочетете „Порочният сериен убиец Израел Кийс и безумният клоун“ и „Разглеждане на нихилистките умове на стрелците от Коламбина Дилън Клеболд и Ерик Харис“,   „Другите синове на Сам: Сега, за останалата част от историята“ Бъдещето

Членът на вътрешната партия О"Брайън описва визията на партията за бъдещето:

Няма да има любопитство, нито наслада от процеса на живота. Всички конкурентни удоволствия ще бъдат унищожени. Но винаги - не забравяй това, Уинстън - винаги ще има отравяне на силата, непрекъснато нарастващо и непрекъснато нарастващо по-фино. Винаги, всеки момент, ще има тръпката от победата, усещането за тъпчене на враг, който е безпомощен. Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, щампован върху човешкото лице - завинаги.

Други Superstates: Евразия практикува идеологията на нео-болшевизма поробване. Еастазия е кръвен ритуал на смъртния култ с морално отвратителни практики, които не залагат на човешкия живот. В днешния свят тази група прокарва понятия като глобалното затопляне, причинено от хората и поклонението на Гея.

Прочетете „Джеймс Лоулок и анти-човешкото измама на Гая“

image

Операции с фалшив флаг : Приятелката на Уинстън, Джулия, е убедена, че непрекъснатите бомбардировки над Лондон са само операция с фалшив флаг, предназначена да убеди населението, че се води война.

Superstate Wars: Борба за залавяне и използване на робски труд, трафик на хора и продажба на наркотици за населението. Постоянната война поглъща човешки труд и стоки, така че икономиката на една супердържава не може да поддържа икономическо равенство с висок стандарт на живот за всеки гражданин. Чрез изразходването на по-голямата част от произведените стоки пролетите се поддържат бедни и необразовани.

Пролите са масите извън контролната мрежа. Те имат либерален сексуален живот, разрошена дегенерация и постоянни забавления, необезпокоявани от Престъпния синдикат, който също печели от това. Разводът и проституцията са разрешени. Пролетите живеят в бедност и се държат упоени с алкохол, наркотици, порнография и национална лотария. Потребителските стоки са с ниско качество и рядко издържат дълго. Пролесите се разглеждат като пределни икономически единици и като цяло са напълно игнорирани и игнорирани от какистокрацията.

Прочетете „ Философията и схемите на Олдъс Хъксли, включващи психоделични наркотици“ и „В един обърнат свят гражданите са принудени да плащат на мултинационални фирми и милиардери за привилегията на работа“

Един "unperson" е някой, който е изпарила. Изпаряването е, когато човек е тайно убит и изтрит от обществото, настоящето, Вселената и съществуването.

Партийната младежка лига е новото поколение граждани. Те нямат спомен от живота преди Биг Брадър и нямат семейни връзки или емоционални настроения. Това е моделното общество, предвидено от Престъпния синдикат.

„Собственият живот“ е принципът, според който членът на партията се очаква да няма свободно време. Биг Брадър желае членовете на партията винаги да са на работа или да участват в някакъв общ отдих, когато не ядат и не спят. Самотата е намръщена.

„Дупки в паметта“ са промяна или изчезване на неудобни или смущаващи книги, документи, снимки, видео, преписи или други записи, например от уебсайт или друг архив, особено като част от опит да се създаде впечатление, че нещо никога не се е случило.

Цитат от „1984“: „Всеки запис е унищожен или фалшифициран ...“ 

Министерството на истината (Minitrue) контролира пропагандата и дупките в паметта. Главният герой, Уинстън Смит, работи в отдела за записи на Министерството на истината като редактор, отричайки историческите записи, за да приведе миналото в съответствие с непрекъснато променящата се партийна линия и изтривайки препратки към неперсонализирани лица (хора, които са „изпарени“, т.е. не само убит от държавата, но отрича съществуването дори в историята или паметта).

Интернализиране на 1984: Напълно изкупване на лъжите. Методът от 1984 г. е балансиране на неокортекса на мозъка. Това е мозъчният център за изпълнителен контрол на по-високо ниво. Веднъж намалени, хората се превръщат в два типа поляризирани същества: доминатори и тези, които желаят да капитулират пред господството - с други думи, собственици на роби и роби.

Например съседът на Уинстън Парсънс похвали 7-годишната си дъщеря, че го е предал на партията, тъй като е престъпник на мисли.

Прочетете „Схема на престъпни синдикати за прилагане на правомощията преди престъплението“



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742087
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031